Категории

RR холтер

Ехокардиография (ЕхоКГ)

Кардиологични прегледи

Холтер ЕКГ

Информация


Д-р Тихомир Боев е лекар с трудов стаж 22 години, от тях 3 като участъков лекар, останалите като асистент и главен асистент по вътрешни болести и кардиология в Медицински университет Пловдив. Специалист по вътрешни болести и кардиология, специализации по превантивна кардиология. 

Д-р Тихомир Боев: Възрастта на хората, поразени от инфаркт, пада под 35 години - изображение

При болка в гърдите над половин час, изтръпване на лявата ръка, изпотяване и отпадналост веднага търсете спешна помощ.

Не бива да се чака ритъмното нарушение да си мине само, има риск от опасни усложнения.


Напоследък много често се поставят стентове. Това неизбежно ли е при спасяване на човешки живот при инфаркт?

Това е един от начините за спасяване на човешки живот, но не и единственият. Малко се спекулира с тази тема. Нищо против колегите от интервенционална кардиология, но може и по друг начин да се помага на пациенти в тежко състояние - било медикаментозен, било хирургичен. Но всички инфаркти, всички тежки стенокардии на този етап са показани заинтервенционална кардиология. Друг е въпросът за неспешните планови пациенти, при които може да се помогне по много други начини.

Доколко е опасно да се получи ритъмно нарушение и предсърдно мъждене? Как трябва да действа пациентът в такива случаи?

Предсърдното мъждене е едно от сериозните усложнения в кардиологията, което може да има като последствие мозъчен инсулт, понякога инфаркт на миокарда. Затова моят съвет е пациентите да не чакат да си “премине само”, а да потърсят компетентен лекар, Спешна помощ, спешно отделение. Ние също лекуваме предсърдно мъждене. Имаме немалко такива случаи, възстановяваме бързо ритъма, без да има последствия за пациента. Искам да кажа, че възстановяването на ритъм е неинвазивно и неболезнено, изисква малко усилия, стига пациентът да дойде навреме. Ако се чака, става по-сложно.

Какво значи “навреме”?

При нас срокът от началото на пристъпа е 48 часа. След това се изисква по-продължително лечение и пролежаване, после пак се опитва възстановяване на ритъма, но има риск от усложнения - тромбози, емболии, които трябва да бъдат ликвидирани в хода на лечението.

Налага ли се след това постоянно лечение?

Да, при всички пациенти, включително и по-младите, които нямат сърдечно заболяване. Изисква се т.нар. противорецидивна терапия за недопускане на втори-трети или пореден пристъп от предсърдно мъждене. Както и лекуване на заболяването, което е довело до това състояние.

Какво кръвно налягане трябва да поддържаме? Напоследък се чува от хора над 50-годишна възраст, че е нормално да имат кръвно над 130/90. Така ли е?

Стандартното, нормално кръвно налягане е 120/80, но това важи за по-млади хора. Над 50-годишна възраст трябва да се проследяват стойностите и ако са над 130/90, вече говорим за хипертония. Друг е въпросът, че при по-възрастни пациенти, които са били дълго време с високо кръвно налягане, стойностите 120/80 се считат за много ниски и могат да предизвикат инциденти.

Затова при всеки човек нормалното кръвно е строго индивидуално - в зависимост от възрастта, от сърдечното заболяване, от редица други рискови фактори, като висок холестерол, диабет, промяна в сърдечните структури в резултат на хипертонията. Оттук нататък ние преценяваме на какво ниво да бъде то. Но основното е: 120-130 на 80-85 милиметра.

А когато въпреки приема на медикаменти срещу хипертонията стойностите не падат?

Имаме немалко такива пациенти, при които се изявяват различни усложнения на хипертонията, като сърдечна недостатъчност, остра мозъчна исхемия, сърдечна исхемия. Подходът е различен. Смяна на терапията, преценяване дали има намеса на бъбреците, на ендокринните жлези, съдови промени, които също предизвикват високо кръвно налягане. Много индивидуално е при всеки пациент, но в повечето случаи се справяме, независимо колко високи са стойностите.

Какви са симптомите на инфаркта, когато човек трябва да действа незабавно?

Най-често е болката в гърдите, независимо как ще протече - като силна болка или като тежест. Обикновено тя продължава над половин час, придружава се със силна отпадналост, изпотяване, изтръпване на лявата ръка, понякога челюстта. Може да има гадене, повръщане. Пациентът се чувства много отпаднал и в такива случаи най-разумно е да се извика Спешна помощ. В такива случаи пациентът се транспортира по възможно най-бързия начин в клиника по инвазивна кардиология и сърцето се спасява до голяма степен. Имахме такъв случай на наш колега съвсем скоро и човекът е жив и здрав, даже започна работа.

Трябва ли преди това да се опита нитроглицерин под езика?

Всички пациенти, които имат стенокардия, знаят много добре, че при болка в гърдите веднага се взима нитроглицерин или от съвременните средства - спрей-препарати, които се впръскват в устата. Но ако не премине болката след прием на нитроглицерин, задължително трябва да се извика спешна медицинска помощ.

Вие се занимавате с превантивна кардиология. Кои са рисковите фактори за сърдечните заболявания? От какво трябва да се пазим?

Рисковите фактори за най-честото заболяване - исхемична болест на сърцето, са хипертонията, наднорменото тегло, високият холестерол, тютюнопушенето, диабетът и ред други “по-малки” фактори. При съответната корекцияопасността от исхемична болест намалява. При нашите пациенти прилагаме такъв подход, освен лечението на моментното състояние.

Ако не обръщаме внимание на рисковите фактори, значи се оставяме изцяло на хапчетата, на инвазивната кардиология, на кардиохирургията. За съжаление по-младите пациенти разбират за какво съм говорил, когато настъпят усложненията. След един инфаркт дори и да спреш цигарите, нещата не са лесни по-нататък. Аз постигам нелош ефект от работата си, особено сред по-млади хора, които се занимават с бизнес.

Зачестяват ли инфарктите сред младите хора?

Преди 10-12 години възрастта, след която се случваха инфарктите, беше 50 години. Сега всички държави отчитат намаляване на средната възраст на инфаркта, която достигна 35 години, дори и под нея. Рязкото увеличаване на рисковите фактори, за които споменах, е причината за падане на възрастта дори и под 35 години. Което вече е страшно! Затова ролята на първичната профилактика в кардиологията е много важна. Това е най-трудният раздел в нашата специалност, защото изисква много инвестиции и усилия от страна на лекари и здравна система.     
 

                                                                         Превантивн кардиология

Превантивната кардиология е част от кардиологичната наука и практика, която помага на хората да не допускат развитието на сърдечните заболявания, да си помогнат без лекарства и скъпо струващи процедури, да променят живота си съм по-добро.                                ПРЕВЕНЦИЯ

Кабинетът  по превантивна кардиология на д-р Тихомир Боев се намира на ул."Петър Парчевич"2, ет3 ,каб.402 с работно време от 14.00ч-17.00ч с предварително записване на тел: 0889 883 594.
  Oсвен стандартните кардиологични услуги ние се занимаваме с:

- превенция на сърдечно-съдовите заболявания;
– консултации за рисковите фактори;
- затлъстяване, хипертония, тютюнопушене, промяна начина на живот.

Кабинета разполага със съвременна японска апаратура за определяне на състава на човешкото тяло, която е в основата на изграждане на диетичен режим и режим на хранене и физическа активност.
 

УСЛУГИ

Кабинетът по превантивна кардиология предлага следните услуги:

Консултативен кардилогичен преглед, прегледи по домовете, ЕКГ – запис и мониториране
Мониторинг на жизнени функции – ЕКГ, кръвно налягане, пулс, температура, парциално налягане на кислорода с модерна мониторна система, велоергометрия със система Kettler
ехокардиография – М mod, В mod, Dopler – PW, SW, power Dopler, Color Dopler
24 часов Holter запис на ЕКГ
24 часов Holter запис на кръвно налягане
 
 


Oсвидетелстване за трудоспособност. Апаратурата, с която работи екипът е чисто нова и с високо качество.