Категории

Детска стоматология

Козметична (естетична) стоматология

Орална хирургия

Пародонтология

Протетична стоматология

Профилактични стоматологични прегледи и програми

Терапевтична стоматология

Почистване на зъбен камък

Почистване на зъбен камък

Без цена

Всички естествени зъби губят с времето белотата си по различни причини: възраст, храни, употреба на чай, кафе, кока-кола, червено вино, тютюнопушене, някои медикаменти (хлорхексидин) и др. Използването на избелващи пасти за зъби може да помогне за отстраняването на тези петна. Те съдържат специално дозирани абразиви, които механично отстраняват петната. При използването на такива пасти трябва да знаете, че е много важно да прилагате правилна техника на четкане, както и да ограничавате използването на абразивни пасти за не повече от един месец, тъй като са възможни увреждания на емайла.
   С времето петната стават трудно отстраними с обикновено четкане. Тогава трябва да потърсите квалифицирана помощ от стоматолога за едно професионално почистване на зъбите (механично, с ултразвук, AIR-FLOW) и полиране на зъбните повърхности. Ако след направените процедури не получите търсения резултат могат да се използуват продукти за избелване на витални зъби, съдържащи пероксидни съединения.
 
Професионално почистване:

Такова почистване можете да получите само в стоматологичен кабинет. Извършва се от зъболекар или хигиенист и се състои в премахване на меки (зъбна плака) или твърди (налепи, зъбен камък) отлагания върху вашите зъби. Основната цел на едно такова почистване е да предотврати развитието на пародонтално заболяване (възпаление на венците - гингивит или стопяване на костта, поддържаща зъбите - пародонтит).
Едно рутинно почистване се състои в три етапа:

1) Скалинг - премахване на плаката и зъбният камък от коронковите повърхности

2) Руут Планинг - почистване на кореновата повърхност и пародонталните джобове

3) Полиране - по повърхностите на зъбите със специално разработени за целта стоматологични полирни пасти

Скалинг

Традиционно скалинга се извършва ръчно или механично. Механичното почистване се извършва за много по-кратко време, но за най-добри резултати се препоръчва комбинирането на двата метода.

Ултразвуков скалинг

 Ултразвуковият апарат за почистване на зъби, наречн още Кавитрон, се използва за премахване на грубите отлагания на зъбен камък. След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно - фино почистване на по-фините отлагания. Дори с най-тънките накрайници, ултразвука не може да постигне качеството, което се постига с фините ръчни инструменти.

Пациенти, които носят пейсмейкър не могат да бъдат третирани с ултразвуков апарат, защото звука от апарата може да наруши дейността на пейсмейкъра. Ето защо, ако вие сте такъв пациент и имате обилни отлагания на зъбен камък, трябва да си назначавате често часове за професионално почистване.

Ръчен скалинг

Ръчният скалинг се използва за почистване на най-малките отлагания върху зъбните и коренови повърхности. Ето защо, ако вие имате малко отлагания (обикновено невидими с просто око) или след като сте имали вече почистване с ултразвук, трябва да ви бъде приложено ръчно почистване. Тук от първостепенна важност са уменията на стоматолога/хигиениста. Използват се специално разработени за целта пародонтални инструменти с различна големина и с различна форма.

Руут планинг

Руут планинга се прилага при вече създадени пародонтални състояния (средни или напреднали заболявания на венците). При възпаление на венците, венечните джобове стават още по-дълбоки и започват да губят връзката си с подлежащата кост. Колкото по-дълбоки са джобовете, толкова по-лесно се натрупва плака в тях и състоянието на венците се влошава още повече. Венечните джобове наистина трябва да бъдат почиствани редовно за да се предотврати по-нататъшно възпаление и увреждане.

Руут планинг с ултразуков
апарат Вектор (Vector)

При руут-планинга работната част на инструментите се поставя в дълбочина - до дъното на джобовете така че да може да почисти всички отлагания. Понякога се нуждаете от локална анестезия за предотвратяване на евентуалната болка. В зависимост от степента на развитие на процеса руут-планинга може да се извърши в няколко последователни посещения. Ако след руут-планинга няма редукция на вашите джобове, т.е. те си останат също толкова дълбоки то вашият стоматолог би трябвало да ви препоръча пародонтална хирургия.
Полиране

В момента са популярни два типа полиране (1) профи джет полиране и (2) полиране с паста, гумички и четки.

Профи джет полирането се извършва от специални апарати, които разпръскват под високо налягане вода смесена със сода за хляб върху повърхността на вашите зъби. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата ви.
Полиране с гумички, четчици и полирна паста се извършва с наконечник на бавни обороти. Пастата съдържаща абразиви и флуориди се нанася върху гумичките, съответно върху четчиците. Абразивите премахват налепите и оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайловата повърхност.

Както профи джетът така и пастата за полиране са обогатени с различни аромати и освежават устната кухина. Двата метода работят добре и отстраняват ефективно налепите и петната, макар че профи-джетът се извършва по-бързо.

Колко време отнема?

Точното време, което е нужно за почистването на зъбните отлагания зависи от количеството и качеството на отлаганията, състоянието на вашите обтурации, пародонталното ви здраве и т.н. ПАциенти с обилни отлагания се нуждаят от повече време. Един среден случай, без много зъбни отлагания отнема около 30 минути.


Последователни посещения

Пациентите трябва да посещават стоматологичният кабинет най-малко на всеки шест месеца за професионално почистване на зъбите. Честотата зависи и от мног оиндивидуални фактори, тъй като някои хора натрупват зъбен камък много по-често от други. Някои пациенти имат лоша орална хигиена от други и/или влошено състояние на венците. За тези пациенти са наложителни по-чести визити. Все пак се консултирайте по този въпрос с вашият стоматолог.