Категории

Диагностициране на гинекологични заболявания

Проследяване на бременност и родилен процес

Профилактични гинекологични прегледи

Ултразвукови(ехографски) прегледи при гинеколог

Цитонамазка (ПАП тест)

Цитонамазка (ПАП тест)

Без цена

Цитонамазка (ПАП тест)

 Всяка жена с активен полов живот или която е поне 18 годишна трябва да бъде изследвана по веднъж в продължение на поне три години. Ако в резултатите и на три поредни изследвания е записано “Без патологични изменения”, тогава жената може да поиска да й се прави такова изследване на 3-5 години. Въпреки това всяка жена трябва да  минава всяка година на профилактичен гинекологичен и общо-медицински преглед.
Натривката има за цел да търси пред-канцерогенни промени в шийката на матката. Тя не може да открие рак, нито пък аномалии в други органи (например яйчници или бели дробове). Рак на шийката на матката се развива в дълъг период от време – обикновено между 10-20 години от началото на промените. Лечение започнато във всеки момент от този процес може да спре развитието на заболяването. Тези промени се наричат дисплазия или понякога цервикална интраепителна неоплазия или дори Лезия с плоскоепителни клетки  Squamous Intraepithelial Lesion (различни имена на един и същи процес).
Цитонамазката е взимане на секрет, което понякога става по време на прегледа. Във влагалището се поставя спекулум, който помага на лекаря да разгледа добре шийката на матката. Това е мястото, където на по-късна възраст може да се развият болестни изменения. Благодарение на цитонамазката те се откриват много преди да се превърнат в проблем и все още могат да бъдат взети мерки за предотвратяване на появата им.

С тънка дървена шпатула или някакъв друг тънък инструмент, лекарят обира малко от повърхностните клетки на слизестата обвивка на шийката. Процедурата не е болезнена. Ако случайно изпитате болка, кажете непременно на лекаря.

След като прехвърли клетките на микроскопско стъкълце, лекарят капва отгоре специална течност, която запазва клетките в добро състояние, докато бъдат изследвани. Патологът е лекар-специалист, който след съответна обработка, изследва стъкълцата под микроскоп.

Клетките от тази част на човешкото тяло имат съответните характеристики и много години преди да се превърнат в ракови, в тях настъпват промени, които специалистът е в състояние да открие. Важно е, когато специалистът забележи подобни промени, които след време може да доведат до аномалии / заболяване, да съобщи на Вашия лекар. С прилагане на съответното лечение, ще се предотвратят по-нататъшни усложнения.