Image default
Любопитно

Как да купя биткойни?

Искате да купите биткойн?

Биткойн, пионерът на криптовалутите, придоби огромна популярност през годините. Тъй като все повече хора разпознават потенциала му като средство за съхранение на стойност и инвестиционен актив, интересът към закупуване на биткойн нарасна. Ще се задълбочим в процеса на закупуване на биткойн, от разбирането какво представлява до стъпките, свързани с придобиването му.

Какво е биткойн?

Биткойн е цифрова валута, която работи в децентрализирана мрежа, известна като блокчейн. Създаден е през 2009 г. от анонимен човек или група хора, използващи псевдонима Сатоши Накамото. За разлика от традиционните валути, биткойн не се контролира от централен орган, като правителство или финансова институция.

Как работи биткойн?

 • Транзакции: Когато някой изпрати биткойн на друго лице, транзакцията се излъчва към цялата мрежа от възли (компютри, участващи в биткойн мрежата).
 • Проверка: Възлите в мрежата проверяват транзакцията с помощта на криптографски техники. Те гарантират, че подателят разполага с достатъчно средства, за да извърши транзакцията и че транзакцията се придържа към правилата на мрежата.
 • Потвърждение: Проверените транзакции се групират заедно в блокове. Всеки блок съдържа набор от транзакции и препратка към предишния блок, образувайки верига от блокове, откъдето идва и името „блокчейн“.
 • Консенсус: Копачите се състезават за решаване на сложни математически пъзели, за да добавят нов блок към блокчейна. Този процес е известен като копаене. Първият копач, който реши пъзела и потвърди блока, получава награда под формата на новосъздадени биткойни и такси за транзакции.
 • Неизменен запис: След като блок бъде добавен към блокчейна, той става част от постоянен, неизменен запис. Това гарантира сигурността и целостта на транзакциите.
 • Децентрализация: Децентрализираната природа на биткойн означава, че нито един субект няма контрол над мрежата. Вместо това, той разчита на разпределена мрежа от възли за валидиране на транзакции и поддържане на целостта на блокчейна.
Виж още:  Как да се подстрижем сами?

Начини за закупуване на биткойни

 • Борси за криптовалути: Борсите за криптовалути са онлайн платформи, където можете да купувате, продавате и търгувате биткойни и други цифрови валути. Тези борси предоставят удобен за потребителя интерфейс за закупуване на биткойни с фиатна валута (като USD, EUR и т.н.) или други криптовалути. Някои популярни борси за криптовалута включват Coinbase, Binance, Kraken и Bitfinex.
 • Платформи Peer-to-Peer (P2P): Платформите Peer-to-peer свързват директно купувачи и продавачи, което им позволява да търгуват с биткойн без нужда от посредник. На тези платформи купувачите могат да преглеждат обяви от продавачи и да избират най-добрата оферта въз основа на цена, метод на плащане и други фактори. LocalBitcoins и Paxful са примери за популярни P2P платформи.
 • Биткойн банкомати: Биткойн банкоматите са физически машини. Те позволяват на потребителите да купуват биткойни с пари в брой или с дебитни карти. Тези банкомати обикновено се намират на обществени места като търговски центрове, смесени магазини и летища. Потребителите могат да вкарат пари в брой. Или да прокарат дебитната си карта, за да закупят биткойни, които след това се прехвърлят в техния цифров портфейл.
 • Извънборсова търговия (OTC): Извънборсовата търговия включва закупуване или продажба на големи количества биткойни директно между купувачи и продавачи, често улеснявани от брокери или бюра за търговия. Извънборсовите сделки обикновено се извършват извън борсата. И могат да предложат по-голяма поверителност и гъвкавост, особено за институционални инвеститори и лица с висока нетна стойност.
 • Биткойн фючърси и опции: Напредналите търговци могат да изберат да купуват биткойн деривати. Като фючърси и опционни договори, които им позволяват да спекулират с бъдещите движения на цените на биткойн, без да притежават базовия актив. Тези деривати се търгуват на регулирани борси като Чикагската стокова борса (CME) и предлагат излагане на ливъридж на движението на цените на биткойн.
 • Копаене на биткойн: Въпреки че не е традиционен начин за закупуване на биткойн, някои хора придобиват биткойн чрез копаене. Майнингът включва използване на компютърен хардуер за решаване на сложни математически пъзели и валидиране на транзакции в биткойн мрежата. Копачите се възнаграждават с новосъздадени биткойни за техните усилия.
Виж още:  10 неща, които трябва да знаете преди да наемете личен треньор

Related posts

Kак да си направим хвърчило?

Антон Иванов

Как да се подстрижем сами?

Kак да си видя къщата от сателит?

Антон Иванов