Image default
Здраве

Как да лекуваме високо кръвно налягане на деца

Кръвното налягане при децата варира в зависимост от тяхната възраст, пол и височина. То се променя, докато детето расте. Високото кръвно налягане при деца и юноши се нарича педиатрична хипертония и се среща  по-често при деца над 12 години. С течение на времето може да се достигнат опасни стойности на кръвно налягане, което да увреди органите на детето, включително сърцето, бъбреците и очите. Поради това е важно да се диагностицира и лекува детската хипертония възможно най-скоро.

Какви са симптомите на високо кръвно налягане при деца?

Децата често нямат симптоми на високо кръвно налягане. Лекарите обикновено го откриват, когато проверяват кръвното налягане на детето по време на рутинен преглед.

Това е една от многото причини, поради които е важно детето ви да има редовни медицински прегледи, особено ако има рискови фактори за високо кръвно налягане.

Какви са рисковите фактори за високо кръвно налягане при деца?

Рисковите фактори за високо кръвно налягане при деца не се различават от тези за възрастните и включват:

  • Наднормено тегло или затлъстяване: Повишената телесна маса може да повиши кръвното налягане чрез физическо компресиране на бъбреците.
  • Фамилна анамнеза за високо кръвно налягане: Наличието на един или повече близки членове на семейството с високо кръвно налягане преди 60-годишна възраст означава, че децата имат два пъти по-голям риск да го имат също.
  • Диета с високо съдържание на натрий: Солта кара тялото да задържа вода. Това повишава кръвното налягане.
  • Липса на физически упражнения: Ако детето не прави редовни упражнения, сърцето му трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв в неговото тяло. Това може да повиши кръвното налягане.
  • Диабет: Дългосрочната висока кръвна захар може да увреди кръвоносните съдове и бъбреците, което да доведе до повишаване на кръвното налягане. Установено е, че до 16% от децата и юношите с диабет тип 1 имат високо кръвно налягане. До 31% от децата и юношите с диабет тип 2 имат високо кръвно налягане.
Виж още:  Как да отслабнем: съвети за здравословно сваляне на килограми

Как се лекува високо кръвно налягане при деца?

Лечението на високо кръвно налягане зависи от уникалната ситуация на детето и причината, за неговото появяване. В някои случаи лечението на основното заболяване може да лекува и високото кръвно налягане. Основните възможности за лечение са промени в начина на живот и лекарства.

В повечето случаи медиците първо препоръчват промени в начина на живот за лечение на високо кръвно налягане при деца. Това включва:

  • Спазване на диета за спиране на хипертонията: Приемане на голямо количество пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, ядки и бобови растения. Ограничаване на храни с високо съдържание на натрий, захари и наситени мазнини.
  • Увеличаване на физическата активност: Умерената до интензивна аеробна физическа активност с продължителност 40 минути на ден в продължение на поне три до пет дни в седмицата.
  • Управление на стреса: Стресът, особено хроничният стрес, може да повиши кръвното налягане.

Ако кръвното налягане е достатъчно високо или ако промените в начина на живот не понижават кръвното налягане на детето, лекарите препоръчат лекарства за справяне със състоянието. Те обикновено започват с възможно най-ниската доза.

В аптечната мрежа се предлагат множество лекарства за хипертония без рецепта. Също така под формата на хранителни добавки се предлагат естествени решения за подобряване на сърдечно-съдовата система и намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания.

Трябва да се има предвид, че обикновено всички лекарства имат определени странични ефекти. Когато става дума за деца, преди употребата на всякакви лекарства или хранителни добавки за високо кръвно, е задължително консултацията с лекар. Това ще гарантира, че лекарствата са подходящи за тяхното здравословно състояние и няма да предизвикат нежелани взаимодействия с други приемани медикаменти.

Виж още:  10 неща, които трябва да знаете преди да наемете личен треньор

Източник: RNews.bg

Related posts

Как да отслабнем: съвети за здравословно сваляне на килограми

ekaterinaborislavova

Как да отслабна с 10 кг за 1 ден?

Нина Иванова

За какво помага Валидол?

Антон Иванов