Image default
Здраве

Колаген: Значение и ползи за здравето

Колаген е протеинът, който е най-разпространен в живите същества и е от съществено значение за запазване на здравето и функционалността на кожата, ставите, костите и съединителните тъкани. Производството му в телата ни намалява с възрастта, което води до бръчки и болки в ставите, които са очевидни индикатори за стареене. Изследванията показват, че приемът на колагенови добавки са възможност за намаляване на тези ефекти и подобряване на общото здраве.

Какво е колаген?

Глицин, пролин и хидроксипролин са сред аминокиселините, които се комбинират, за да произведат структурата на тройната спирала на колагена. Вече са открити 28 разновидности, като първият тип е най-често срещаният и отговорен за над 90% от колагена в човешката тъкан. Той е от съществено значение за няколко телесни процеси, като правилната функция на имунната система, клетъчната комуникация и възстановяването на тъканите.

Източници

Тялото може да го генерира самостоятелно или да го получи чрез хранене. Бульонът, рибата и пилешкото, както и други видове месо са храни с високо съдържание. Освен това цитрусовите плодове, чушките и листните зеленчуци са важни диетични компоненти, тъй като витамин С е необходим за неговото производство.

Добавки с колаген

Добавките, съдържащи колаген, които се предлагат на прах, хапчета и течна форма, имат за цел да увеличат количеството му в тялото. Тези добавки често се хидролизират, което го разгражда на пептиди, така че тялото да ги абсорбира по-лесно. Добавките са добре известни с възможните си свойства против стареене, но също така имат и способността да укрепват костната плътност, да насърчават мускулния растеж и да подобряват здравето на ставите.

Виж още:  Как да отслабнем: съвети за здравословно сваляне на килограми

Предимства

1. Здраве на кожата:

Това жизненоважно вещество често се използва за подобряване на хидратацията на кожата, еластичността и намаляването на бръчките. Според проучвания, хидролизираната му форма може значително да увеличи еластичността и цялостта на  кожата.

2. Здраве на ставите:

Значителна част от хрущяла, тъканта, която поддържа ставите, се състои от колаген. Добавките, особено за тези с остеоартрит, могат да помогнат за възстановяването на целостта на хрущяла и да намалят дискомфорта в ставите. Могат да подобрят здравето на ставите и дори да повишат костната плътност при пациенти с остеопороза.

3. Костна плътност:

Остеопорозата и други заболявания могат да възникнат от намаляване на костната плътност с напредване на възрастта. Приемът на колаген има потенциал за повишаване на костната минерална плътност. Приемането на 5 грама колагенови пептиди дневно в продължение на една година значително повишава минералната плътност в бедрената кост и гръбначния стълб.

4. Мускулна маса:

Приемането на добавки с колаген също може да ви помогне да качите повече мускулна маса. В изследване, в което са взели част общо петдесет и трима мъже, тези, които са приемали 15 грама на ден и са правили силови тренировки, са отбелязали по-високи резултати в сила и мускулен растеж от тези, които не са приемали нищо.

5. Здраве на сърцето:

Изследвания показват, че чрез понижаване на нивата на холестерола и намаляване на артериалната “скованост”, колагеновите добавки могат да бъдат полезни за сърдечно-съдовото здраве. Той може значително да допринесе за правилната функция на сърцето.

Потенциални странични ефекти

Добавките с колаген обикновено са безопасни и нямат никакви отрицателни ефекти. Въпреки това, ако се консумира в големи количества, те могат да съдържат други елементи като високо съдържание на витамини или билки, които пречат на приема на дадени лекарства. Хората, които са алергични към определени съставки, като риба или миди, трябва да четат внимателно етикетите. Освен това, тези на веган, кашер или халал диети, както и вегетарианците, може да се наложи да ограничат вземането на тези добавки, за да работи диетата им правилно.

Виж още:  Как да разберем че имаме липса на магнезий?

В заключение, колагенът е един от основните протеини, които поддържа тъканите на тялото функционални и структурно непокътнати. Нивата на колаген могат да се поддържат с помощта на хранителни източници и добавки, дори ако естественото производство намалява с възрастта. Добавките с колаген са популярна опция за хора, които искат да забавят симптомите на стареене, тъй като имат способността да подобряват костната плътност, мускулната маса, функцията на ставите и здравето на кожата.

Тази статия е написана със съдействието на Pompai.com – онлайн магазин за хранителни добавки от най-високо качество с достъпна за всеки цена!

Related posts

Как да се справим със стреса?

ekaterinaborislavova

Как да спрем кашлицата за един ден?

Антон Иванов

Как да различим шарка от обрив?

Антон Иванов