Image default
АкцентиСвят

Космическата компания е разследвана за предполагаеми руски връзки

Министерството на икономиката и външните работи на Люксембург съдят Spacety Luxembourg SA за предполагаемите й връзки с Москва, които бяха разкрити, след като САЩ санкционираха групата за предполагаемо предоставяне на сателитни изображения на руската наемническа група Вагнер през януари.

Министерството на икономиката и външното и европейското министерство заведоха делото срещу Spacety пред държавния прокурор, тъй като се твърди, че е предоставил сателитни изображения на руската наемническа група, ръководена от Евгений Пригожин, наричан „главният готвач на Путин“.

Смята се, че компанията нарушава „санкция на ЕС и закона от 27 юни 2018 г. за контрол върху износа“, казаха двете министерства на въпрос от RTL .

В отговор на разкритията и санкциите договорът за офисите на дъщерното дружество в Белвал беше прекратен, а някои институции спряха текущото си сътрудничество с компанията.

Такъв е случаят с Люксембургския институт за наука и технологии (LIST) и Люксембургския университет, които официално преустановиха сътрудничеството си със Spacety след санкциите на САЩ и съобщенията на министерствата.

Докато LIST разчиташе на изображения с висока разделителна способност в областта на намаляването на риска, предоставени от фирмата, университетът си сътрудничи със Spacety по отношение на механичните системи, свързани с отстраняването на космически отпадъци. Учебното заведение подчерта, че не е използвало сателитни снимки, предоставени от Spacety.

Spacety Luxembourg SA досега е осъдила всички обвинения.

Люксембург е добре известен със своите сателитни и космически дейности, тъй като е седалището на SES SA, един от водещите сателитни оператори в света, който генерира приходи от близо 2 милиарда евро всяка година. Наскоро привлече вниманието към себе си с обявяването на амбицията си да се превърне в център за космически добив.

Виж още:  Босненските прокурори обмислят евентуален иск срещу хърватския президент

Related posts

Функционалност и уют: Съвременни тенденции в интериорния дизайн

Миланов

Германия пуска билет за обществен транспорт от 49 евро с различни регионални правила

admin

Често срещани грешки в словореда и как да ги избегнем

Миланов