Image default
Любопитно

Офис столове – заложете на правилната стойка

Повечето офис столове за работа са ергономични и по тази причина – изключително комфортни. Но истината е, че някои хора, въпреки че ползват  офисни столове с високо качество, не знаят как най-правилно да ги използват.

Работа в офис – знаете ли тези важни неща

В работното пространство има три контактни зони, които влияят върху позата на служителите и мениджърите: седалката, работната повърхност (плота на бюрото или клавиатурата) и пода. За да осигурите възможно най-удобната поза, два от тези фактора трябва да са регулируеми. Или поне столът задължително да е такъв.

Говорим за ергономичен офис стол, който е добре проектиран, за да гарантира безопасност и продуктивност. Качествените офис столове, предлагани в Plasico, осигуряват необходимата опора за гърба, краката, задните части и ръцете,. Така те предпазват работещия от неудобни пози, стрес и силни натоварвания. Наличните опции за  регулируемост, които осигуряват стабилност при различни пози на седене, позволяват лесна промяна на позицията в седнало положение през целия работен ден.

Как се регулира ергономичен офис стол спрямо индивидуалната височина?

1. Заставате прави пред стола.

2. Регулирате височината така, че най-високата точка на седалката (когато е в хоризонтално положение) е точно под капачката на коляното ви.

3. След като столът ви е правилно регулиран за вашата височина, седнете на него и нека краката ви са свободно допрени на пода.

4. Проверете дали луфтът между предния ръб на седалката и долната част на краката (вашите прасци) пасва на стиснат юмрук (около 5 сантиметра) и регулирайте „дълбочината“ на седалката съответно.

5. Регулирайте облегалката напред и назад, както и нагоре и надолу, така че да пасне вдлъбнатината в долната част на гърба ви.

Виж още:  10 неща, които трябва да знаете преди да наемете личен треньор

6. Седнете изправени с ръце, висящи свободно отстрани. Свийте лактите на около прав ъгъл (90 градуса) и регулирайте височината на подлакътниците. Те трябва леко да докосват долната част на лактите.

7. Наклонете самата седалка напред или назад, ако предпочитате, за да ви е по комфортно при работа.

Ето и потенциалните опасности, ако столът не е регулиран добре:

Използването на стол с твърде висока седалка прави по-трудно поддържането на S-образната форма на гръбначния стълб. Това, със сигурност, ще предизвика болки в гърба и врата.

Седалка с неподходящ размер може да бъде неудобна, защото предоставя неадекватна опора към краката и ограничава движението. Например използването на офис столове с твърде къса седалка оказва излишен натиск върху задните части на по-високи потребители.

Може да се почувстват болки в лактите и в китките при продължителна работа, ако седалката не е на правилна височина спрямо работната повърхност на бюрото.

Подчертаваме, че тези неприятни моменти може да се случат дори ако ползвате един от качествените офис столове, които се предлагат в реномиран онлайн магазин като Plasico. По тази причина преди покупката на стол, винаги прегледайте неговите части, които се регулират. Качеството им определя не само срока на експлоатация на офис стола, но и здравето на работещия.

И в края – не забравяйте

Жизненоважно е да се грижите за здравето си, ако работите зад бюро. Това можете да постигнете само при използване на ергономичен офис стол и спазване на правилата за правилна стойка, изброени по горе.

Related posts

Kак да разбера каква порода е котката ми?

Антон Иванов

Как да заспя?

Нина Иванова

Kак да си направя алкална вода?

Антон Иванов