Image default
Без категория

Ремонт на баня в панелен апартамент

Стандартната баня в панелен апартамент обикновено заема само няколко квадратни метра полезна площ. Именно този неудобен факт повдига най-много въпроси по време на ремонта на баня: как визуално да се разшири площта и да се поставят всички необходими водопроводи, но в същото време да се остави място за съхранение? Съвременният пазар на продукти предлага разнообразие от дребни артикули точно за такива бани. Остава да помислим над компетентното им разположение. В този пост ще разгледаме тези и други нюанси, които са от значение за баните в панели.

Кой завършек да изберете?

Първото и най-важно правило е да се избират материали, като се вземат предвид характеристиките на помещението. В банята винаги има висока влажност, което означава, че всички елементи трябва да бъдат хидрофобни. Картината в стандартните оформления на апартаменти в панели показва, че както в едностаен, така и в тристаен апартамент размерът на банята е еднакво малък. Важно е да се вземе предвид това при избора на материали.

За таван

Налични са няколко завършвания.

– Боя. Най-обикновеният и бюджетен материал за стените и тавана на банята. Трябва да изберете състав, който е подходящ за мокри помещения – на опаковката има съответна маркировка за това. Сред минусите е факта, че  боядисването на тавана е доста трудоемък процес.

– Плочки. Дори неопитен човек може да залепи плочки, защото това не е трудно. Плюс това е доста бюджетно. Недостатъците на такова покритие са, че във фугите могат да се образуват мухъл и плесен поради високото ниво на влажност в помещението.

– PVC панели. Те имат много възможности за дизайн, текстури и цветове, а и се предлагат на достъпна цена. Тази опция за довършване на тавана в баните е много популярна поради своята издръжливост. С помощта на панели можете лесно да скриете недостатъци в тавана, тръбите, окабеляването и други.

Виж още:  Как да създадем образователни игри с помощта на рециклирани материали

– Окаченият таван е най-популярната опция за довършителни работи днес. Трудно е да го инсталирате сами, но майсторите ще се справят за няколко часа. Това не е най-бюджетният вариант за довършване на тавана в банята, но е естетичен и доста издръжлив.

За под

Има много опции за подови настилки, но две от тях са най-подходящи.

– Полагане на плочки. Това може да бъде керамичен или порцеланов вид плочки. Вторият вариант се счита за по-траен. Ако банята е малка, избягвайте прекалено масивните плочи – по-добре е да изберете безшевни разновидности или малки опции. Те най-успешно ще скрият недостатъците на повърхностите.

– Саморазливен под. Това е една от най-трайните и издръжливи опции. Ще трябва да отделите малко повече време за довършване, но резултатът си заслужава. 

За стени

– Най-често можете да намерите примери за ремонт на баня в панелен апартамент с декорация на стени и подове с керамика или порцелан. Тяхната популярност се обяснява с предимствата на довършителните работи: този материал е лесен за почистване, той е издръжлив и устойчив на продължително излагане на влага.

– Можете да изберете декоративна мазилка или тапет. По-добре е тези материали да се използват там, където няма да попаднат водни пръски.

– Често се избират и стенни пластмасови панели. Уверете се, че стените са чисти и без мухъл, преди да ги инсталирате. Третирайте повърхността против гъбичките, почистете отлично и наситете с антисептик. Това е важно – между панелите и стената ще има малка междина и в нея лесно може да се образува плесен.

Източник: Ремонтира.бг

Related posts

 Модерните бани – Пълен ръководител за създаване на съвременно баня пространство

Миланов

Как да намерите най-изгодната ипотечна оферта: Съвети за сравнение на условията

Миланов

 Как да изберем и подредим рамките на картините в дома

Миланов