Новини за полезните свойства на българското кисело мляко не са рядкост, но зад тези новини се крие една дълбока и fascinating традиция. Българското кисело мляко е признато по света не просто като млечен продукт, а като суперхрана, носител на древни тайни и доказани ползи за здравето. Неговата уникалност се крие в специфичния симбиотичен състав от млечнокисели бактерии, които не се срещат по подобен начин никъде другаде по света. Именно този микробиологичен подпис му придава неповторим вкус, текстура и редица лечебни свойства.
В основата на българското кисело мляко стои уникалната бактерия Lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус), която е открита и изолирана за първи път от българския микробиолог д-р Стамен Григоров през 1905 г. Тази бактерия, в съчетание със Streptococcus thermophilus (Стрептококус термофилус), работи в перфектна симбиоза. Lactobacillus bulgaricus е отговорна за ферментацията на лактозата в млякото до млечна киселина, докато Streptococcus thermophilus стимулира растежа ѝ. Резултатът е продукт с характерен остър, но приятен вкус, гъста консистенция и изключително дълъг срок на годност в миналото, преди изобретяването на хладилника.
Полезните свойства на българското кисело мляко са многобройни и научно доказани. То е изключителен пробиотик, който подпомага баланса на чревната микрофлора, подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Редовната консумация на българско кисело мляко може да укрепи имунната система, да намали риска от стомашно-чревни инфекции и дори да облекчи симптомите на лактозна непоносимост, тъй като бактериите разграждат голяма част от лактозата. Освен това, то е богато на калций, протеини, витамини от група В и други важни минерали, което го прави пълноценна храна за хора от всички възрасти.
Тайната на българското кисело мляко се крие не само в специфичните бактерии, но и в традиционния начин на производство. В миналото, а и до днес в някои малки ферми, се използваше сурово мляко от пасящи животни, което е по-богато на хранителни вещества. Ферментацията се извършваше при определени температури, често в глинени съдове, което допълнително допринасяше за развитието на специфичния вкус и аромат. Въпреки индустриализацията, много български производители продължават да се стремят към запазване на тези традиции, за да предложат на потребителите автентичен продукт.
Българското кисело мляко не е просто храна, а част от националната идентичност и здраве. Неговата уникална микробиологична същност, съчетана с вековни традиции, го прави ценен дар от природата, който продължава да изненадва света със своите многобройни ползи. Независимо дали го консумирате чисто, със сезонни плодове или като част от кулинарни рецепти, то винаги ще бъде източник на здраве и наслада.