Image default
Любопитно

Холандците ще изпратят ловци на мини и системи за откриване на дронове в Украйна

Холандия ще предостави на украинската армия два минни ловца за използване в Черно и Азовско море, радарни системи за откриване на дронове и превозни средства M3 Amphibious Rig, обяви министърът на отбраната Кайса Олонгрен по време на посещение в Украйна във вторник.

Съобщението беше направено, след като Олонгрен посети разкъсвания от войната град Одеса и нейния украински колега Олексий Резников.

„Днес в пристанищния град Одеса обявих, че Холандия възнамерява да предостави два минни ловца на Украйна. Белгия и Холандия ще обучават украински екипажи за тези кораби тази година. Тази инициатива ще допринесе за морската сигурност в Черно море“, написа Олонгрен в Туитър.

Резников приветства инициативата. „Украйна е морска държава. Ще защитаваме нашето Черно и Азовско море, както защитаваме нашата земя и небе. Много съм благодарен на холандския народ, на министър-председателя Марк Рюте и моя колега министър на отбраната Кайса Олонгрен за предоставянето на 2 минни ловци от клас „Алкмаар“ за украинския флот“, написа той в Туитър.

Освен морската сигурност, министрите обсъдиха и въпроса за охраната на корабите, превозващи зърнени пратки от Украйна през Черно море. Преговорите за удължаване на т. нар. Черноморска инициатива за зърно – споразумение, сключено между Русия и Украйна, за да се позволи безопасното преминаване на пратки със зърно през Черно море, което трябва да изтече в събота – в момента са в застой.

„Одеса е от огромно историческо и стратегическо значение за Украйна и Русия. Особено след падането на Мариупол, Одеса беше жизненоважна за самата Украйна, както и за глобалната продоволствена сигурност, поради износа на зърно през пристанището на града, например“, пише холандското министерство на отбраната на уебсайта на министерството .

Виж още:  Kак да си видя къщата от сателит?

Холандците вече бяха обещали да доставят системи за противовъздушна отбрана Patriot и танкове Leopard A15 на Украйна по-рано тази година, като холандският принос за Украйна възлиза на приблизително 1,2 милиарда евро от началото на войната.

Related posts

Как да проследиш телефон?

Нина Иванова

Kак да накараме косата да расте като луда?

Антон Иванов

Kак да си направя сайт?

Антон Иванов