Image default
Любопитно

5 рецепти с картофи, които да опиташ

Картофите, с тяхната универсалност и разнообразие, заемат важно място в световната кулинария. Този скромен кореноплоден зеленчук, произходът на който се свързва с Южна Америка, е станал една от основните и неизменни съставки в храната на хората по целия свят.

Неговата универсалност се дължи на разнообразието от начини на приготвяне и възможностите за комбиниране с различни ястия. От печен, през варен, до пюре и пържен, начините на приготвяне на картофите са безброй. Този зеленчук  се превръща в ключова съставка в някои от най-любимите ястия на света.

Ето 5 идеи за рецепти с картофи, които си струва да опиташ:

Картофи Соте

Съставки:

1 кг картофи (за предпочитане пресни картофи)

3 с.л. зехтин или краве масло

2 скилидки чесън, нарязани на тънки филии

Сол и черен пипер на вкус

Пресен копър или риган за гарниране (по избор)

Начин на приготвяне:

Измийте картофите и ги нарежете на тънки филии. Не е нужно да ги обелвате, особено ако са нови или с тънка кора.

В голям тиган или плитка тава загрейте зехтина или маслото на средно висока температура. Добавете картофите и ги разпределете равномерно в тигана. Оставете картофите да се пържат без да ги разбърквате за около 5 минути, докато долната част придобие златист цвят. Обърнете картофите и добавете нарязания чесън. Продължете да ги пържите.

Подправете със сол и черен пипер по вкус. Продължете да готвите, докато картофите станат хрупкави и златисти от всички страни. Вашите картофи соте са готови, поднесете с халба студена бира и добра компания.

Картофени кюфтета

Съставки:

4 средно големи картофа, сварени и изстудени

1 глава лук, нарязана на много ситно

2 яйца

1/2 ч.ч. брашно (по желание може да използвате галета)

1/4 ч.л. черен пипер

1/2 ч.л. кимион (по избор)

Виж още:  Как да си направим къща за куче?

Сол на вкус

Зехтин за пържене

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете картофите на кубчета. Сварете ги докато станат меки. Изцедете и оставете да се изстудят.

В голяма купа пасирайте сварените картофи, докато получите гладко пюре. Добавете нарязания лук, яйцата, брашното, черния пипер, кимиона (ако използвате), и солта. Разбъркайте добре. Вземете малко от сместа и оформете кюфте с ръце. Повторете процеса с останалата смес.

В голям тиган или съд загрейте зехтина на средно висока температура. След това поставете картофените кюфтета в тигана и ги изпържете от двете страни, докато станат златисти.

Извадете картофените кюфтета и ги подредете върху кухненска хартия или салфетка за да абсорбират излишната мазнина. Сервирайте топлите картофени кюфтета като гарнитура или основно ястие.

Огретен с картофи

Съставки:

1.5 кг картофи, нарязани на тънки филии

1 голяма глава лук, нарязана на тънки резени

2 ч.ч. сметана

1 ч.ч. прясно мляко

3 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

1/2 ч.л. гроздов оцет (по избор)

1/2 ч.ч. настърган кашкавал (по избор)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете картофите на тънки колелца. Можете да използвате ренде за по-лесно нарязване.

В голяма купа смесете сметаната, прясното мляко, нарязания лук, чесъна, солта и черния пипер. Можете да добавите гроздовия оцет за по-освежаващ вкус.

В тава за печене наредете картофите равномерно. Залейте със сметановата смес. Печете огретена във фурната за около 1 час или докато картофите станат меки, а върху сместа се образува златиста коричка.

Преди сервиране, поръсете огретена с картофи с настъргания кашкавал и оставете да се разтопи във фурната за още няколко минути. Извадете от фурната и сервирайте огретена с картофи още докато е топъл като гарнитура или самостоятелно ястие.

Виж още:  Как да спрем хремата

Крем супа от картофи

Съставки:

1 кг картофи, нарязани на кубчета

1 голям лук, нарязан

2 скилидки чесън, ситно нарязани

1 литър зеленчуков бульон

1/2 ч.ч. сметана

2 с.л. зехтин или масло

Сол и черен пипер на вкус

Пресен копър за гарниране (по избор)

Начин на приготвяне:

В голям тиган загрейте зехтина на средно висока температура. Добавете нарязания лук и чесън и ги задушете докато омекнат, около 5 минути. Прибавете нарязаните на кубчета картофи и продължете да ги задушавате за още 5 минути.

Налейте зеленчуковия бульон в тигана и оставете супата да заври. Намалете огъня и варете картофите, докато омекнат, приблизително 15-20 минути.

Използвайте блендер, за да пасирате супата до получаване на кремообразна текстура.

Прибавете сметаната и разбъркайте добре. Подправете крем супата с картофи със сол и черен пипер на вкус.

Картофена салата

Съставки:

1 кг картофи, сварени и охладени

1/2 чаша майонеза

2 с.л. кисело мляко или крема сирене

1 глава лук, нарязан на ситно

1 краставица, нарязана на дребно

3 яйца, сварени и нарязани на дребно

1 с.л. нарязан пресен копър или магданоз

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете и сварете картофите в подсолена вода. Оставете ги да се охладят и нарежете на кубчета.

В голяма купа смесете майонезата, киселото мляко или крема сиренето, нарязания лук, краставицата и яйцата. Добавете нарязаните картофи към соса и добре разбъркайте, за да се покрият равномерно със сместа.

Подправете със сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите и други подправки по желание Посипете с нарязан пресен копър или магданоз.

Поставете картофената салата в хладилника за няколко часа, за да се охлади и да се смесят вкусовете. Поднесете картофената салата като гарнитура или самостоятелно ястие.

Related posts

Как да спрем хремата

admin

Как да се подстрижем сами?

Как да проследим IP адрес?

Антон Иванов