Image default
Любопитно

5 рецепти с картофи, които да опиташ

Картофите, с тяхната универсалност и разнообразие, заемат важно място в световната кулинария. Този скромен кореноплоден зеленчук, произходът на който се свързва с Южна Америка, е станал една от основните и неизменни съставки в храната на хората по целия свят.

Неговата универсалност се дължи на разнообразието от начини на приготвяне и възможностите за комбиниране с различни ястия. От печен, през варен, до пюре и пържен, начините на приготвяне на картофите са безброй. Този зеленчук  се превръща в ключова съставка в някои от най-любимите ястия на света.

Ето 5 идеи за рецепти с картофи, които си струва да опиташ:

Картофи Соте

Съставки:

1 кг картофи (за предпочитане пресни картофи)

3 с.л. зехтин или краве масло

2 скилидки чесън, нарязани на тънки филии

Сол и черен пипер на вкус

Пресен копър или риган за гарниране (по избор)

Начин на приготвяне:

Измийте картофите и ги нарежете на тънки филии. Не е нужно да ги обелвате, особено ако са нови или с тънка кора.

В голям тиган или плитка тава загрейте зехтина или маслото на средно висока температура. Добавете картофите и ги разпределете равномерно в тигана. Оставете картофите да се пържат без да ги разбърквате за около 5 минути, докато долната част придобие златист цвят. Обърнете картофите и добавете нарязания чесън. Продължете да ги пържите.

Подправете със сол и черен пипер по вкус. Продължете да готвите, докато картофите станат хрупкави и златисти от всички страни. Вашите картофи соте са готови, поднесете с халба студена бира и добра компания.

Картофени кюфтета

Съставки:

4 средно големи картофа, сварени и изстудени

1 глава лук, нарязана на много ситно

2 яйца

1/2 ч.ч. брашно (по желание може да използвате галета)

1/4 ч.л. черен пипер

1/2 ч.л. кимион (по избор)

Виж още:  Как да се подстрижем сами?

Сол на вкус

Зехтин за пържене

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете картофите на кубчета. Сварете ги докато станат меки. Изцедете и оставете да се изстудят.

В голяма купа пасирайте сварените картофи, докато получите гладко пюре. Добавете нарязания лук, яйцата, брашното, черния пипер, кимиона (ако използвате), и солта. Разбъркайте добре. Вземете малко от сместа и оформете кюфте с ръце. Повторете процеса с останалата смес.

В голям тиган или съд загрейте зехтина на средно висока температура. След това поставете картофените кюфтета в тигана и ги изпържете от двете страни, докато станат златисти.

Извадете картофените кюфтета и ги подредете върху кухненска хартия или салфетка за да абсорбират излишната мазнина. Сервирайте топлите картофени кюфтета като гарнитура или основно ястие.

Огретен с картофи

Съставки:

1.5 кг картофи, нарязани на тънки филии

1 голяма глава лук, нарязана на тънки резени

2 ч.ч. сметана

1 ч.ч. прясно мляко

3 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

1/2 ч.л. гроздов оцет (по избор)

1/2 ч.ч. настърган кашкавал (по избор)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете картофите на тънки колелца. Можете да използвате ренде за по-лесно нарязване.

В голяма купа смесете сметаната, прясното мляко, нарязания лук, чесъна, солта и черния пипер. Можете да добавите гроздовия оцет за по-освежаващ вкус.

В тава за печене наредете картофите равномерно. Залейте със сметановата смес. Печете огретена във фурната за около 1 час или докато картофите станат меки, а върху сместа се образува златиста коричка.

Преди сервиране, поръсете огретена с картофи с настъргания кашкавал и оставете да се разтопи във фурната за още няколко минути. Извадете от фурната и сервирайте огретена с картофи още докато е топъл като гарнитура или самостоятелно ястие.

Виж още:  Как да заспя?

Крем супа от картофи

Съставки:

1 кг картофи, нарязани на кубчета

1 голям лук, нарязан

2 скилидки чесън, ситно нарязани

1 литър зеленчуков бульон

1/2 ч.ч. сметана

2 с.л. зехтин или масло

Сол и черен пипер на вкус

Пресен копър за гарниране (по избор)

Начин на приготвяне:

В голям тиган загрейте зехтина на средно висока температура. Добавете нарязания лук и чесън и ги задушете докато омекнат, около 5 минути. Прибавете нарязаните на кубчета картофи и продължете да ги задушавате за още 5 минути.

Налейте зеленчуковия бульон в тигана и оставете супата да заври. Намалете огъня и варете картофите, докато омекнат, приблизително 15-20 минути.

Използвайте блендер, за да пасирате супата до получаване на кремообразна текстура.

Прибавете сметаната и разбъркайте добре. Подправете крем супата с картофи със сол и черен пипер на вкус.

Картофена салата

Съставки:

1 кг картофи, сварени и охладени

1/2 чаша майонеза

2 с.л. кисело мляко или крема сирене

1 глава лук, нарязан на ситно

1 краставица, нарязана на дребно

3 яйца, сварени и нарязани на дребно

1 с.л. нарязан пресен копър или магданоз

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете и сварете картофите в подсолена вода. Оставете ги да се охладят и нарежете на кубчета.

В голяма купа смесете майонезата, киселото мляко или крема сиренето, нарязания лук, краставицата и яйцата. Добавете нарязаните картофи към соса и добре разбъркайте, за да се покрият равномерно със сместа.

Подправете със сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите и други подправки по желание Посипете с нарязан пресен копър или магданоз.

Поставете картофената салата в хладилника за няколко часа, за да се охлади и да се смесят вкусовете. Поднесете картофената салата като гарнитура или самостоятелно ястие.

Related posts

Защо не виждам публикациите на приятел във Фейсбук?

Антон Иванов

Как да се подстрижем сами?

Защо не виждам кой е на линия във Фейсбук?

Антон Иванов