Картофите, с тяхната универсалност и разнообразие, заемат важно място в световната кулинария. Този скромен кореноплоден зеленчук, произходът на който се свързва с Южна Америка, е станал една от основните и неизменни съставки в храната на хората по целия свят.
Неговата универсалност се дължи на разнообразието от начини на приготвяне и възможностите за комбиниране с различни ястия. От печен, през варен, до пюре и пържен, начините на приготвяне на картофите са безброй. Този зеленчук се превръща в ключова съставка в някои от най-любимите ястия на света.
Ето 5 идеи за рецепти с картофи, които си струва да опиташ:
Картофи Соте
Съставки:
1 кг картофи (за предпочитане пресни картофи)
3 с.л. зехтин или краве масло
2 скилидки чесън, нарязани на тънки филии
Сол и черен пипер на вкус
Пресен копър или риган за гарниране (по избор)
Начин на приготвяне:
Измийте картофите и ги нарежете на тънки филии. Не е нужно да ги обелвате, особено ако са нови или с тънка кора.
В голям тиган или плитка тава загрейте зехтина или маслото на средно висока температура. Добавете картофите и ги разпределете равномерно в тигана. Оставете картофите да се пържат без да ги разбърквате за около 5 минути, докато долната част придобие златист цвят. Обърнете картофите и добавете нарязания чесън. Продължете да ги пържите.
Подправете със сол и черен пипер по вкус. Продължете да готвите, докато картофите станат хрупкави и златисти от всички страни. Вашите картофи соте са готови, поднесете с халба студена бира и добра компания.
Картофени кюфтета
Съставки:
4 средно големи картофа, сварени и изстудени
1 глава лук, нарязана на много ситно
2 яйца
1/2 ч.ч. брашно (по желание може да използвате галета)
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кимион (по избор)
Сол на вкус
Зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете картофите на кубчета. Сварете ги докато станат меки. Изцедете и оставете да се изстудят.
В голяма купа пасирайте сварените картофи, докато получите гладко пюре. Добавете нарязания лук, яйцата, брашното, черния пипер, кимиона (ако използвате), и солта. Разбъркайте добре. Вземете малко от сместа и оформете кюфте с ръце. Повторете процеса с останалата смес.
В голям тиган или съд загрейте зехтина на средно висока температура. След това поставете картофените кюфтета в тигана и ги изпържете от двете страни, докато станат златисти.
Извадете картофените кюфтета и ги подредете върху кухненска хартия или салфетка за да абсорбират излишната мазнина. Сервирайте топлите картофени кюфтета като гарнитура или основно ястие.
Огретен с картофи
Съставки:
1.5 кг картофи, нарязани на тънки филии
1 голяма глава лук, нарязана на тънки резени
2 ч.ч. сметана
1 ч.ч. прясно мляко
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. гроздов оцет (по избор)
1/2 ч.ч. настърган кашкавал (по избор)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете картофите на тънки колелца. Можете да използвате ренде за по-лесно нарязване.
В голяма купа смесете сметаната, прясното мляко, нарязания лук, чесъна, солта и черния пипер. Можете да добавите гроздовия оцет за по-освежаващ вкус.
В тава за печене наредете картофите равномерно. Залейте със сметановата смес. Печете огретена във фурната за около 1 час или докато картофите станат меки, а върху сместа се образува златиста коричка.
Преди сервиране, поръсете огретена с картофи с настъргания кашкавал и оставете да се разтопи във фурната за още няколко минути. Извадете от фурната и сервирайте огретена с картофи още докато е топъл като гарнитура или самостоятелно ястие.
Крем супа от картофи
Съставки:
1 кг картофи, нарязани на кубчета
1 голям лук, нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 литър зеленчуков бульон
1/2 ч.ч. сметана
2 с.л. зехтин или масло
Сол и черен пипер на вкус
Пресен копър за гарниране (по избор)
Начин на приготвяне:
В голям тиган загрейте зехтина на средно висока температура. Добавете нарязания лук и чесън и ги задушете докато омекнат, около 5 минути. Прибавете нарязаните на кубчета картофи и продължете да ги задушавате за още 5 минути.
Налейте зеленчуковия бульон в тигана и оставете супата да заври. Намалете огъня и варете картофите, докато омекнат, приблизително 15-20 минути.
Използвайте блендер, за да пасирате супата до получаване на кремообразна текстура.
Прибавете сметаната и разбъркайте добре. Подправете крем супата с картофи със сол и черен пипер на вкус.
Картофена салата
Съставки:
1 кг картофи, сварени и охладени
1/2 чаша майонеза
2 с.л. кисело мляко или крема сирене
1 глава лук, нарязан на ситно
1 краставица, нарязана на дребно
3 яйца, сварени и нарязани на дребно
1 с.л. нарязан пресен копър или магданоз
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете и сварете картофите в подсолена вода. Оставете ги да се охладят и нарежете на кубчета.
В голяма купа смесете майонезата, киселото мляко или крема сиренето, нарязания лук, краставицата и яйцата. Добавете нарязаните картофи към соса и добре разбъркайте, за да се покрият равномерно със сместа.
Подправете със сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите и други подправки по желание Посипете с нарязан пресен копър или магданоз.
Поставете картофената салата в хладилника за няколко часа, за да се охлади и да се смесят вкусовете. Поднесете картофената салата като гарнитура или самостоятелно ястие.